Specjały kuchni włoskiej

pizzaZnana i doceniana na całym świecie kuchnia włoska zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Dania typowe dla śródziemnomorskiego sposobu odżywiania pozwalają zachować zdrowie, urodę oraz dobrą kondycję organizmu. Różnorodne warzywa, owoce morza oraz przyprawy dodawane do potraw są charakterystyczne dla południa Europy. Wina pochodzące z rodzimych winnic są idealnym dopełnieniem posiłku. Każdy z dwudziestu regionów Włoch szczyci się własnymi przepisami i kultywuje tradycje kulinarne. Choć włoskie jedzenie jest bardzo różnorodne, niektóre potrawy bez wahania kojarzymy z Półwyspem Apenińskim.

Reklama

Jednym z najchętniej wybieranych włoskich dań jest spaghetti. Jego bazę stanowi długi i  gruby makaron, wyrabiany przy użyciu mąki z pszenicy durum. W różnych regionach Włoch przygotowuje się odmienne sosy do polania makaronu. Spaghetti carbonara jest charakterystyczne dla okolic Rzymu, gdzie powstaje z boczku, śmietany, żółtek i parmezanu z dodatkiem przypraw. Inny popularny rodzaj sosu został skomponowany w Bolonii.  Składa się na nie mięso, pomidory, oliwa oraz czerwone wino. Poza podstawowymi rodzajami dodatków do makaronu, używa się również całej gamy innych produktów, takich jak owoce morza czy różnorodne warzywa. Dobrze przyrządzone spaghetti jest ugotowane al dente i zachwyca aromatycznym sosem oraz dodatkiem świeżych ziół.

Najpopularniejszą potrawą włoską jest pizza. Sami Włosi nie są w stanie wyobrazić sobie współczesnej kuchni bez jej istnienia. Pizza przygotowywana jest w większości miejsc na świecie i często zaliczana do fast-foodów. Choć w swej podstawowej wersji składa się z drożdżowego placka, sosu pomidorowego, sera oraz ziół, to występuje również z wieloma innymi dodatkami. Jest przyrządzana w wielu kompozycjach smakowych, zarówno na ostro jak i na słodko. W zależności od upodobań ciasto może być cienkie lub grubsze a niekiedy nawet zwinięte na kształt pieroga.  Do poszczególnych rodzajów pizzy dodaje się sery, mięso, owoce morza, pomidory, paprykę, pieczarki, cebulę, oliwki czy też ananasy. Charakterystyczne przyprawy to bazylia, rozmaryn i oregano. Podawana jest z różnorodnymi sosami lub polewana oliwą z oliwek.

Szereg dań mącznych kuchni włoskiej uzupełniają potrawy, takie jak lasagne, tortellini czy ravioli. Lasagne przygotowywana jest z dużych, prostokątnych płatów makaronu, przekładanych farszem i polewanych sosem pomidorowym lub beszamelowym. Występuje w wielu odmianach, lecz każda z nich jest zapiekana. Tortellini oraz ravioli to rodzaje niewielkich pierożków. Tortellini są najmniejsze, nadziewane farszem mięsnym, grzybowym lub serowym i podawane z dodatkiem sosu pomidorowego. Mogą być jedzone jako osobne danie bądź też dodawane do sałatek oraz innych potraw. Ravioli są nieco większe i najczęściej faszerowane szpinakiem, serem ricotta bądź też mięsem i warzywami.  Pofalowane brzegi zawdzięczają wycinaniu przy pomocy specjalnego noża kształtującego fale. Po ugotowaniu są często zapiekane, dzięki czemu stają się chrupiące.

Stopka autorska: pizza Kraków 24h.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz