Płyta ceramiczna. Czy w erze indukcji wciąż warto ją kupić?

Od kilku lat obserwujemy rosnące zainteresowanie klientów płytami indukcyjnymi, które coraz skuteczniej wypierają z rynku nie tylko kuchenki gazowe, ale także popularne w naszych domach płyty ceramiczne. Czy w takim układzie sił na rynku wyposażenia naszych kuchni płyta ceramiczna wciąż będzie najczęściej instalowanym urządzeniem do przygotowania naszych obiadów?

Reklama

płyta ceramicznaCzy w erze kuchni indukcyjnych wciąż warto inwestować w zakup płyty ceramicznej? Płyta ceramiczna (zwana często po prostu płytą elektryczną) to nic innego jak zwoje grzejne ukryte pod przykryciem z hartowanego szkła. Jej działanie jest niezwykle proste i sprowadza się do przekazywania ciepła do naczyń z gotowanym posiłkiem.

Taki sposób gotowania jest niezwykle wygodny, bo kuchnia przekazuje do garnka czy patelni ten rodzaj energii, który chcemy przekazać do pożywienia. Łatwo zatem ocenić, czy potrawa nam się przypali lub czy po prostu nie dogotuje się właściwie. W przypadku kuchni ceramicznej „czujemy” ciepło, które jest z kuchenki przekazywane.

Niestety sposób przekazywania energii z kuchni ceramicznej powoduje, że straty ciepła (a tym samym energii elektrycznej) są znacznie wyższe niż w przypadku popularnych już u nas płyt indukcyjnych. Płyta indukcyjna bowiem przekazuje energię do garnka na zasadzie indukcji ferromagnetycznej. Oznacza to tyle, że praktycznie cała energia jest kumulowana bezpośrednio na powierzchni garnka. Nie mamy zatem strat ciepła oprócz tych powstających na powierzchni naszego naczynia.

Teraz trochę o kosztach. Czy rzeczywiście warto inwestować w płyty ceramiczne?

O ile indukcja jest znacznie oszczędniejsza, to płyta ceramiczna może być dla wielu gospodyń i gospodarzy domowych rozwiązaniem znacznie wygodniejszym. Nasz tradycyjny sposób gotowania potraw zakłada „kosztowanie”, dotykania i inne organoleptyczne kontrolowanie potrawy w procesie gotowania.

Indukcja niestety jest tak szybkim sposobem gotowania, że często osoby przyzwyczajone do gotowania na kuchniach gazowych czy elektrycznych najzwyczajniej nie mogą się „przestawić” na gotowanie na indukcji.

Warto jednak prócz kosztu jakim jest nasza własna wygoda pomyśleć o kosztach instalacji kuchni indukcyjnej a ceramicznej.

Sam zakup kuchni ceramicznej i indukcyjnej jest w obecnym czasie dosyć zbliżony jeśli chodzi o koszty. Podobnie jest z instalacją, która przebiega na bardzo podobnych zasadach. Wystarczy w mieszkaniu lub domu mieć odpowiednio przygotowaną instalację elektryczną (odpowiednia moc przyłączeniowa) i instalację w dobrym stanie technicznym.

Nieco inaczej wygląda jednak eksploatacja obu urządzeń. Z racji tego, że płyta indukcyjna wykazuje się znacznie wyższą sprawnością (w okolicach 90-95%), jej koszty eksploatacji będą znacznie niższe i w skali roku mogą przełożyć się na kilkuset-złotowe oszczędności dla rodziny w układzie 2 dorosłych+ 2 dzieci.

Płyta indukcyjna jest także już znacznie mniej zawodnym urządzeniem niż miało to miejsce w latach jej debiutu w Europie. Wtedy (koniec lat 90-tych) uważana była za urządzenie bardzo awaryjne. Czasem negatywne oceny otrzymywała także za to, że „nie działała”, podczas gdy w rzeczywistości po prostu nieświadomi konsumenci nie korzystali z odpowiednich garnków (do indukcji potrzebne są garnki z metali ferromagnetycznych).

Na szczęście dziś płyty indukcyjne nie przysparzają już tak wielu problemów jak przed laty i z powodzeniem zastępować mogą w kuchni nie tylko w miarę nowoczesne kuchenki ceramiczne, ale także kuchnie gazowe mające u nas bardzo dobra opinię.

Stopka autorska: plyta-indukcyjna.pl- informacje o płytach indukcyjnych

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz