Noże kuchenne to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, jednak swoje zadanie będą dobrze pełniły tylko wówczas, kiedy dobrze o nie zadbasz. Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych porad, dzięki którym Twoje noże dłużej zachowają ostrość.
1. Dobrze wyczyść nóż
Podstawowa zasada, to dokładne wyczyszczenie noża zaraz po użyciu. Pozostawianie na ostrzu zaschniętych resztek jedzenia powoduje, że nóż może się stępić. Oczywiście, tak samo, jak inne sztućce, nóż, na którym pozostały resztki żywności, po prostu źle wygląda i może ulec szybszemu zużyciu. Większość potraw ma odczyn kwaśny, a kwasy przyspieszają korodowanie stali i niszczenie ceramiki. Co prawda dobrej jakości nożom raczej nie grożą rdzawe plamy, ale stal może stać się matowa i nieestetyczna. Kwasy doprowadzają także do stępienia ostrza.
Mycie noży powinno odbywać się w ciepłej wodzie. Woda – ani ciepła, ani zimna – nie powoduje tępienia noża, a nawet jeśli, to można go później naostrzyć, za to doskonale usuwa zabrudzenia. Trzeba jednak zadbać także o dokładne osuszenie noża. Szczególnie ważne jest to w przypadku noży z rękojeścią wieloczęściową. Wszędzie w miejscach styku materiałów może pozostawać pewna ilość wilgoci, a przez lata spowoduje to wyraźne osłabienie noża. Warto tutaj wspomnieć jeszcze o jednej zasadzie mycia noży: nawet jeśli można używać zmywarki, zalecane jest mycie ręczne, jako bezpieczniejsze dla ostrza. Jeśli już używasz zmywarki, zadbaj o to, aby ostrze noża nie dotykało innych przedmiotów.
2. Naostrz nóż
Ostrzenie noża pozwala zachować jego idealny stan. Zawodowi kucharze zawsze ostrzą noże po zakończeniu pracy. Oczywiście w domu niemal na pewno nie musisz ostrzyć noży tak często, ale pamiętaj, aby czynność tę wykonywać regularnie i nie używać tępych noży.Noże można ostrzyć na różnego rodzaju ostrzach szlifujących, w tym ręcznych, mechanicznych i laserowych. Sam rodzaj ostrzałki nie ma większego znaczenia, natomiast ważne jest, aby właściwie ostrzyć noże, a więc te ze stali twardszej na ostrzach twardych, a te miękkie – na delikatniejszych. Pamiętaj, że noże twarde, choć długo zachowują swoją ostrość, są trudniejsze do naostrzenia. Noże miękkie z kolei bardzo łatwo jest naostrzyć, ale też trzeba tę czynność częściej powtarzać.
Po naostrzeniu noża należy go opłukać i dokładnie osuszyć. Nawet noże i inne sztućce Gerlach, znane przecież z wysokiej jakości, nie mogą pozostawać zbyt długo wilgotne, a już w ogóle nie ma mowy o żadnym namaczaniu takich sztućców.
3. Właściwe przechowywanie
Nie mniej ważne dla prawidłowego zachowania ostrza jest jego przechowywanie. Niestety, wrzucenie wszystkich noży razem do szuflady to kiepski pomysł: ocierając i uderzając o inne przedmioty, noże tępią się, a mogą nawet połamać. Tak naprawdę godne polecenia są tylko dwa sposoby przechowywania noży: albo na magnetycznej listwie, albo w bloku. Zarówno listwy, jak i bloki (drewniane lub bambusowe) można kupić w zestawie z nożami lub oddzielnie, jako dodatkowy element wyposażenia kuchni. Potraktuj je nie jako zbędny wymysł, ale jako doskonały sposób na zachowanie ostrości noży. Dzięki właściwemu przechowywaniu można noże ostrzyć rzadziej, dłużej też zachowują one swoje walory estetyczne, a to przecież też jest ważne w nowoczesnej kuchni.
Mam nadzieję, że te proste rady pozwolą Ci lepiej zadbać o Twoje noże. W kuchni są one przecież niezbędne, bo wykonujesz nimi najróżniejsze zadania. Zasługują więc na odpowiednie traktowanie, a odwdzięczą się skutecznością i trwałością, więc warto poświęcić im te kilka minut uwagi na naostrzenie i dokładne umycie, prawda?
Stopka autorska: artykuł powstał dzięki współpracy specjalistów ze sklepu Nakrywamy.pl. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zapraszamy na stronę Nakrywamy.pl.
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!